Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Reisebrev Alsace

Reisebrev Alsace.

image

Torsdag morgen møtte 8 forventningsfulle og blide reisedeltagere opp på Torp Flyplass for å reise på vintur til Alsace. De hadde valgt å bruke Global Wines som arrangør , reiseleder og guide, og programmet var spikret i god tid før avreise.
Alsace ligger dessverre ikke nærme noen av de flyplassene som har billige flyvninger fra Norge, men fra Torp Sandefjord gikk turen via Amsterdam til Zurich. Der ble leiebilen plukket opp, en  9 seter med brukbar bagasjeplass. Etter en liten to timers biltur var gruppen fremme ved sitt hotell, Le Riquewihr.
Byen Riquewihr ligger i hjertet av vindistriktene i Alsace, og er den byen som er best bevart i Alsace. riquewihr ble på mirakuløst vis skånet fra ødeleggelser i begge verdenskrigene, selv om byen nærmest lå midt i krigssonen i begge kriger.
Vi var kommet til Alsace for å smakevin, og ikke minst for å lære mer om vin. Fredag morgen gikk derfor turen til en liten by sør for Colmar,nemlig Voegtlinshoffen, hvor vi hadde en avtale med Eliane Ginglinger. Ginglinger-Fix ligger i skråningen opp mot Vosgeserne, med en fantastisk utsikt mot sør og øst. På klare dager ser man de Sveitsiske alper i sør, og Schwarzwald i Tyskland i øst.
Eliane hadde dekket et smakebord for oss ute i skyggen, da hun mente det ville være synd å sitte inne i det fine været som endelig hadde kommet til regionen.Ginglinger-Fix er en liten familiedrevet produsent, med ca 60000 flasker produsert pr år. De lager sine viner av egenproduserte druer, som er dyrket etter biodynamiske prinsipper.

Gonglinger Fix

De produserer viner av alle de edle sortene i Alsace, Pinot Gris, Riesling, Gewurtztraminer og Muscat, samt noe Pinot Blanc,Pinot Noire og Auxerrios.
Vi fikk smake et titalls viner, og alle holdt en bra kvalitet. Vinene bar alle tydelig preg av det terroiret de vokser i, noe som Eliane Ginglinger var veldig opptatt av.
De beste vinen var uten tvil hennes Lieu-dit viner fra Goldert og Hatschbourg. Ginglinger-Fix er dessverre ikke representert på vinmonopolet, men kommer kanskje til en restaurant nær deg om ikke lenge.

Eliane Ginglinger

Vi spiste en fantastisk lunch hos Elianes venner Karin og Lucas de Jung, et dansk/Hollandsk par som driver Husseren les Chateaux. Restauranten er anbefalt av Michelin, og lever virkelig opp til forventningene.
Etter lunch reiste vi så til Dominique Schoenheitz i Wihr-au-Val.
Etter en omvisning i anlegget, kjelleren og de omliggende vinmarkene, ønsket Dominique oss velkommen inn i smakerommet. Ikke mindre enn 20 viner ble presentert, alle med en grundig historie om drue, voksested, terroir,etc. Dominique er en utrolig kunnskapsrik dame, som også er en glimrende historieforteller. Hennes 2009 Riesling Linsenberg var stjernen i porteføljen, samt hennes Vendanges Tardives og Grains Nobles. Utrolig at noe så godt kan gjemme seg i en flaske.

image

Tiden går fort når man er i godt selskap, og tiden for dagens siste smaking kom alt for fort på. Det lønner seg allikevel ikke å gi gass for å kjøre inn noe av det tapte, da franske Gendarmeries for tiden er svært aktive i Frankrike. Vi kom helskinnet fra til Dopff au Moulin i Riquewihr, dog 20 min. forsinket, men ble allikevel mottatt med et stort smil.
Det hevdes at det var Julien Dopff som startet Cremantproduksjonen i Alsace, og han var også opphavet til de karakteristiske langhalsede flaskene som i dag kjennetegner viner fra distriktet.
Vi bestemte oss derfor for å kun smake Dopffs serie av Cremant, og vi fikk en smaking presentert av Dopffs export manager Philippe Durst. Han presenterte sine viner som en artist, og satt gjestene på prøver, med både spørsmål om druer, alder, etc. Stor kunnskap kombinert med et lange sosiale antenner er aldri feil. Dopffs Blanc de Noirs og Cuvee Bartholdi, laget til ære for distriktets store ingeniør, som konstruerte skjellettet til Statue of Liberty, var perlene i serien av Cremanter vi smakte, men de hadde alle sammen kvaliteter fullt på høyde med Champagne.

CremantCremant Doppf
En flott avslutning på dagens vinsmakinger, og en bra aperitif før kveldens middag i Riquewihr.
Lørdag morgen kom med et like fantastisk vær, 27 grader og skyfri himmel.Dagen ble brukt til å besøke gamlebyen i Colmar, med Petite Venise, samt Kaysersberg, en flott middelalderby med et litt anderledes preg enn Riquewihr. Vi fikk også oppleve Maskerade ala Venezia i Riquewihr, med en folkefest i de trange gatene.

DSCN1770

Kl. 18.30 ble vi ønsket velkommen av Jean Frederik Hugel, neste generasjon i Hugelimperiet, for en smaking av deres viner. Vi fikk først en liten tur i Riquewihr, med historien til byen og familien, før vi fikk en rask gjennomgang av Hugels produksjonslokaler og kjeller.
Sikkert tungvint å produsere vin inne i en bilfri middelalderby, men historie er nok vikrigere enn hensynet til rasjonell drift.
Da gjestene fikk se at Jean Frederic trykket egne smaksnotathefter  med gruppens navn, ble imponatoreffekten stor. Små anstrengelser kan gi store resultater. 10 viner ble presentert, samt flere slengere på slutten av smakingen, bla.flere godt modne riesling fra Hugels private kjeller.
En fantastisk kunnskapsrik ung mann, med evne til å undervise og ikke minst underholde.Anbefales på det sterkeste.

DSCN1787
Hugel har en fantastisk serie hvite viner, og er godt representert på vinmonopolet. Importør er Haugen gruppen, som også skal ha stor takk som introduserte oss for Jean Frederic Huge. Takk Hans Didrik.
His Hugel fikk vi smake et par riktig gamle Vendange Tardive, både av Gewurztraminer og Riesling, men perlen for meg var Hugels Riesling Grand Cru 2008, med potensiale for enda 5-10 år i kjelleren, men da vil den bli en sikker vinner overalt.
Lørdags kveld avluttet vi dagen med middag i Brasserie Brendelstub, en av mr. brendels restauranter i Riquewihr. En morsom fusion restaurant med en blanding av det tradisjonelle og det asiatiske.
Søndager er som regel lite å skrive hjem om, men vi landet på Torp om kvelden, mettet av inntrykk og syre fra hvitvinene. Gjestene kan nå snart begynne å pusse tennene igjen, noe de sikkert er glade for.

Frister det med en slik opplevelse, så ta kontakt med Global Wines, ved Jon Terje Bruun, så kan vi se om vi ikke kan skreddesy et tilsvarende opplegg også for deg.
Drueblomstring